Hyvää vointia oikein tosissaan

 Perinteisesti palautuakseni ja rentoutuakseni olen harjoittanut joogaa ja syvävenyttelyä, ohjaajaksi asti valmistuen. Nyt kuitenkin Anders Hansen kehottaa Aivovoimaa-kirjassaan juoksemaan stressin pois. Jos aika ei riitä sekä rentoutumiseen että liikuntaan, on kannattavampaa valita liikunta. Liikunta vahvistaa aivoja, parantaen näin stressinsietokykyä ja stressistä palautumista. Liikunta vahvistaa terveyttä monin tavoin sekä kehittää muistia, älyä ja luovuutta. Jo muutama reipas kävely- tai juoksulenkki tuo toivottuja tuloksia, kun harjoittelu on säännöllistä. 

Juuri tuo säännöllisyys onkin minulle nyt haaste. Kävelylenkeillä kuuntelin Aikaansaamisen taika -äänikirjaa ja oivalsin tavoitteiden puuttuvan elämästäni. Sitoudun hyvin toimintaan, voin päättää, että käyn jumpassa viikoittain ja katson kalenterista sopivat päivät. Näin suunnilleen olen toiminut jo useampia vuosia. Silti uneni laatu on alkanut kärsimään, painoni on noussut muutamia pinnisteltyjä notkahduksia huomioimatta liiankin tasaisesti. Kipuilenkin nyt tasapainon ja tavoitteiden asettamisen, mittaamisen ja saavuttamisen välimaastossa.

Toisaalta olen äärettömän onnellinen jumpistani. Maanantai-iltaisin pitkän koulupäivän jälkeen tuntuu, että olen niin väsynyt, että pyörryttää. Mutta kun jumppasalilla on tarjolla syvävenyttelyä, pystyn suoriutumaan paikalle, koska vaatimustaso ei ole korkealla. Saan hien pintaan keskittyneellä venyttelyllä, energiat lähtevät liikkeelle ja palaan kotiin kuin uudistuneena. Jumpistani en siis ole valmis luopumaan, mutta tiukempaa suorittamista olisi ohjelmaan otettava.  

Päätin turvautua Personal Trainerin apuun ja liityin ohjattuun ryhmään. Ryhmä on todella toimiva, kannustamme toisiamme ja käymme yhdessä salilla ryhmätapaamisten välillä. Saamme ohjeita lepoon, ruokailuun, salilla suoriutumiseen sekä tavoitteiden asetantaan ja stressin hallitsemiseen, ohjaajalta sekä toisiltamme. Vaikka asiat ovat tuttuja, tuntuu, ettei kertaus todellakaan haittaa. Ja kummasti tarkalle talousihmiselle se kurssista maksaminen toimii yhtenä motivaattorina. Todellinen haastehan on kurssin päätyttyä jatkaa uusia oppeja ja rakentaa toimivat rutiinit. 

Kirjaan aikatauluja ja tavoitteita Bullet Journaliin. Vielä liikutaan enemmän määrällä elvistellen, kuin saavutuksia esitellen. Mutta jo tekeminen, tavoitteita kohti askeltaminen, antaa melkoisen voittaja-fiiliksen. Olen päässyt hyvän kierteeseen, jossa liikunta antaa energiaa, jota haluan ylläpitää oikealla ravinnolla. Unen ja palautumisen kanssa riittää vielä tekemistä, joten kyllä sillä joogallakin paikkansa on tasapainon hakemisessa. 

Lähteet 

Hansen, A. 2018. Aivovoimaa. Näin vahvistat aivojasi liikunnalla. Atena. 


Pihlaja S. 2018. Aikaansaamisen taika. Atena.

Comments

  1. Kuulostaa siltä, että olet löytänyt hyvän balanssin liikunnan ja palautumisen suhteen! Olen itsekin huomannut liikunnan piristävän vaikutuksen, vaikka työpäivän jälkeen ei tekisi tippaakaan mieli lähtä koiran kanssa lenkille, on lenkin jälkeinen olo todella palkitseva. t.Sanna

    ReplyDelete
  2. Hei! itse olen kokenut saavani valtavasti energiaa ryhmäliikuntatunneilla rytmikkäästä liikunnasta sekä muista ryhmäläisistä. Myös itselläni moni maanantai-ilta on pelastettu tämän energian voimalla. Toimii itselläni erinomaisena palautumiskeinona :D

    ReplyDelete
  3. Hei Nina,

    olitpa mukavasti ja konkreettisesti kertonut omia keinojasi stressin lievitykseen. Kiva että olet päässyt hyvään kierteeseen jossa liikunta antaa energiaa. Sitä itsekin tavoittelen. Moni muukin on puhunut joogan hyvää tekevästä voimasta, pitänee joskus kokeilla. Pitääkin ottaa itseään niskasta kiinni ja koittaa jatkaa taas liikuntaa, vielä kun iltaisin on edes vähän valoa jäljellä.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Saako työtön olla tyytyväinen elämäänsä?

Me, myself and I