Saako työtön olla tyytyväinen elämäänsä?

Töiden loppuminen yllätti keväällä, koulua oli jäljellä muutama hajakurssi ja opinnäytetyö. Päätin keskittyä opintoihin ja ottaa tarkennuksen urasuunnalle. Olen viihtynyt työssäni, mutta ajautunut pätkäsuhteisiin. Olisiko aika ottaa uudet opinnot hakukärjeksi? 

Pakollisten kurssien ohella napsin HOPSiini osaamistani täydentäviä ja kiinnostavia kursseja. Vaihdoin jumppakorttini kaikille tunneille kelpaavaan VIP-versioonkaivoin fillarin varastosta ja suhinaverkkarit kaapista. Pyöräilin jumppiin ja otin ohjelmaan aamulenkin. Lenkillä kuuntelin äänikirjoja, suosikkimusaa tai puhuin puhelimessa läheisten kanssa. 

Kodinhoidollista herätystä en saanut, vaan keskityin antaumuksella koulutöihin. Kerrankin oli aikaa syventyä lähdekirjallisuuteen, eikä vain äkkiä löydettävä sopiva lainaus kulloiseenkin aiheeseen. Kurssitehtävät ovat puskeneet hankkimaan tietoa, myös sisäistä minääni kuunnellen. Olen nauttinut itseni haastamisesta, omista oivalluksistani sekä sitoutumisesta oppimispolkuun. 

Olen pyrkinyt olemaan myös työnhaun suhteen hereillä ja alkuviikosta olin Aalto-yliopiston järjestämässä tilaisuudessaEräs kohtalotoveri pohti ääneen, että kuulemma jotkut työttömät harrastavat. Hän keskittyy vain hakemaan töitä, soittamaan yrityksiin tai tekemään itseään houkuttelevammaksi LinkedIn:ssä. 

Martela pohtii sisäistä motivaatiota motivaatiotimantin kautta. Itsensä toteuttamisessa esiin nostetaan vapaaehtoisuus ja kyvykkyys. 
Vapaaehtoisuuden askeleet ovat tuntea itsensä ja arvonsa sekä toimia niin, että pääsee niitä toteuttamaan. Vapaaehtoisuus ei ole pelkkää vapautta, siihen kuuluu myös vastuu. Uskallus toimia itseään kuunnellen, ei annettua roolia suorittaen. Vapaaehtoisuus voi olla pelottavaa. On haastavaa ottaa elämä omiin käsiinsä ja kantaa valinnoistaan täysi vastuu, silloin ei pääse syyttämään muita. 

Itsensä toteuttamisessa tärkeää on myös kyvykkyys, aikaansaaminen, uuden oppiminen ja kehittyminen. Kyvykkyyden toteuttamisessa keskeistä on päämäärä sekä tekemisestä saatava palaute, mahdollisuus nähdä kättensä jälki, nauttia osaamisesta ja edistymisestä. 

Itsensäjohtaminen-kurssin puitteissa olen tutkiskellut sisäistä motivaatiotani, analysoinut omia vahvuuksiani ja pohtinut uskomuksia sekä tunteitani. Olen kirjoittanut blogeja, lukenut lähdekirjallisuutta ja tutkinut kurssimateriaalia ajatuksella. Olen päässyt tutustumaan vapaaehtoisuuteni ytimeen sekä käyttämään kyvykkyyttäni. Nyt tiedän tarkemmin mitä haluan, mihin kykenen ja mikä minua motivoi. Ehkä minunkin seuraava puheenvuoroni koskee keskittynyttä itseni markkinoimista ja työnhakua. Varsinkin kun persoonallisuutestit kertoivat minun energiani kumpuavan kanssakäymisestä ja toisista ihmisistä. Niistä on nyt hieman täällä kotikonttorilla ja virtuaalikurssilla ollut puutetta. 

Kiitos kun olet jaksanut lukea juttujani. Vielä jos viitsit ruokkia kyvykkyyttäni ja laittaa palautetta, niin siinä kaikki tällä erää. Valoisaa syksyä suuntaasi! 

Lähteet 

Kvist, H., Niutanen, K. ja Sulkumäki, T. 2017. Elä energisesti - tunnista energiavirtasi. 


Martela, F. 2015. Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja. Gummerus. 

Comments

  1. Moikka Nina
    ihan heti vastaan otsikkoon: saa olla! JA pitääkin olla! Työttömyys harvemmin on itseaiheutettua ja varsinkin sinunlainen motivoitunut opiskelija, joka osaa maksimoida ajankäytön hyödyn, osaa varmasti myös priorisoida. Minusta sinä kuvaat hienosti, miten olet käyttänyt ajan hyödyksesi palautumiseen, tunteiden käsittelyyn ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Usein näkee päinvastaisia tarinoita "en tee yhtään mitään, istun sohvalla itkemässä". Opinnot ovat työkaluja tulevaisuuden työeämään, joten on vain hienoa, että olet keskittynyt niihin ja nimenomaan siihen teoriaan ja lähdekirjallisuuteen. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle.

    ReplyDelete
  2. Hei Nina:)

    Mahtava kirjoitus sinulta. Sinusta huokuu into tehdä ja kokea kaikkea uutta ja kehittää itseäsi. Anna palaa vaan. Ehdit varmasti tekemään elämässäsi töitä kyllästymiseen asti. Käytä tämä aika hyväksesi ja suuntaa katse eteenpäin. Tsemppiä loppuopintoihin!

    ReplyDelete
  3. Ihana kirjoitus ja upeaa, että olet ottanut tästä "between jobs" vaiheesta kaiken irti, myös oman hyvinvointisi että myös henkisen kasvun suhteen. Sanat luovat todellisuutta, eli mielestäni työtön voisi uudelleen muotoilla etenkin, kun olet ahkerasti kasvattanut ja kehittänyt omia vahvuusalueitaan ja etsinyt uutta suuntaa. Vahvista vain vahvuuksiasi ja rakenna niiden päälle. Täytyy sanoa, että sinun blogiesti kuvitukset ovat olleet personallisen ihania ja tekstisi syvällistä. On ollut mukavaa lukea sinun oppejasi ja ajatuksiasi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Hyvää vointia oikein tosissaan

Me, myself and I